Relatietherapie - voor wie is dit?

Relatietherapie of koppeltherapie kan helpend zijn voor koppels waarbij minstens één van de partners zich zorgen maakt de emotionele band met de andere partner. De communicatie verloopt dan misschien moeizaam of partners voelen zich onbegrepen en alleen in de relatie.

Het maakt niet uit hoe lang partners al samen zijn. Koppels kunnen al tientallen jaren samen zijn en koppels kunnen elkaar nog maar net kennen.

Hoe werkt het?

Het eerste gesprek is een verkennend gesprek met beide partners van het koppel samen. Het doel van het eerste gesprek is om elkaar te leren kennen en om te zien of er een klik is met de therapeut.

Daarna volgt een individueel gesprek met elk van beide partners om de relationele achtergrond te begrijpen van elke partner en met name de sterktes en gevoeligheden die ieder heeft opgebouwd tijdens zijn leven.

Na de individuele gesprekken verlopen de verdere gesprekken terug met het koppel samen. De zorgen over de interacties worden in detail besproken en uitgeklaard. Samen wordt er gezocht naar nieuwe manieren om te communiceren en te verbinden.

blue-jeans-blur-clothes-original-size-349494.jpg from pexels.com

Praktisch

Ik raad koppels aan om vooraf het boek ‘Houd me vast’ van Sue Johnson te lezen. Dit boek is makkelijk online te bestellen en ze hebben het ook bij de meeste boekhandels op voorraad. Het is vlot geschreven en gaat over conflictpatronen en vicieuze cirkels bij koppels. De meeste mensen vinden dit ook zeer herkenbaar.

Elke sessie duurt ongeveer 75 minuten en kost 70 EUR. Het is best om te betalen via de Bancontact app op je smartphone (via QR-code) of via overschrijving na de sessie, want ik heb geen Bancontact-terminal. Er wordt momenteel geen terugbetaling voorzien door de overheid. Wel betalen sommige mutualiteiten een deel terug. Voor details hierover neem je best contact op met je mutualiteit.

Meestal zie ik koppels om de 2 weken.

Ik werk verder enkel op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 9 en 19u in mijn praktijk (en dus niet later op de avond).

Therapiemodel

Ik werk meestal met emotionally focused koppeltherapie, ontwikkeld door Sue Johnson en Leslie Greenberg. Dat is het therapiemodel dat het meest onderzocht is en waarmee ik het liefste werk. Soms gebruik ik ook andere therapievormen, als dit beter lijkt te werken voor het koppel.

Koppeltherapie kan heftig zijn. Na elke sessie is er de mogelijkheid om individuele feedback te geven aan de therapeut zodat de therapeut zich zo goed mogelijk kan afstemmen op elke partner.

Als we vastzitten in therapie, overleg ik hierover met mijn supervisoren Arne Heylen (Leuven), Catalina Woldarwski (Geneva, Switzerland) en soms ook met andere collega's relatietherapeuten.

Ik ben lid van de Belgische vereniging voor relatie- en gezinstherapie en systeemcounseling en EFT Belgium.

Contact

Mijn contactgegevens kan je hier vinden.